Kacheldealer.nl-houtkachels,speksteenkachels,pelletkachels

Kacheldealer.nl

Center of Excellence

Bewust stoken

De gezelligheid van een houtkachel, de sfeer, de warmte en het fascinerende vlammenspel is voor veel mensen de hoofdreden om een houtkachel te kopen. Naast de ambiance zorgt een houtkachel daarbij ook nog eens voor lagere maandelijkse energielasten. Bij kacheldealer.nl willen wij u graag nog net even meer bieden dan dat. Wij nemen graag het voortouw om u wegwijs te maken in hoge productie- en installatienormen waarbij kwaliteit, veiligheid, milieu en duurzaamheid de uitgangspunten zijn naast die sfeervolle ervaring in huis. Wij geven dan ook graag alle informatie die daarvoor nodig is. In ons Center of Excellence kunt u vast kennismaken met de elementaire begrippen waarmee u bewust kunt gaan stoken en zorgeloos kunt genieten van uw kachel.


  •   Bewust stoken  

  •   Genieten van vuur  

  •   Verantwoord gezellig  

Informatie voor u

Uitleg over
kachels

Er zijn vele soorten kachels op de markt en daarbij kunnen die kachels één of meerdere soorten warmtefuncties hebben. Wij geven u graag een introductie in de verschillende kacheltypes en kachelfuncties zodat u goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Uitleg over
haardhout en stoken

Wij delen graag onze ervaring met u over welke soorten haardhout het best geschikt zijn om te stoken. Daarnaast kunt u zien hoe u op de meest efficiënte manier uw haardhout in uw kachel kunt opbouwen en aansteken.

Uitleg over
wetgeving en milieu

De wetgeving en de milieu eisen rondom houtkachels en open haarden zijn in beweging. Wij geven u een overzicht over welke regelgeving van toepassing is vanaf wanneer en hoe u daarmee verantwoorde keuzes kunt maken.

Kachelsoorten

Vrijstaand

Een vrijstaande kachel heeft een aantal voordelen. De kachel kan namelijk onbelemmerd de warmte afgeven aan de ruimte omdat deze niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld een ombouw. Vrijstaande haarden zijn te verkrijgen in alle soorten en maten maar nemen meestal minder ruimte in beslag als een inbouwhaard. U kunt in de meeste gevallen kiezen of u de haard met een boven- of een achter aansluiting laat installeren. Een ander bijkomend voordeel is dat de rookgasafvoer ook warmte afgeeft aan de ruimte.

Inbouw

Inbouwhaarden kiest u meestal als u de kachel strak ingebouwd wilt zien. Er moet een brandvrije ombouw gemaakt worden die netjes afgewerkt moet worden en er dienen altijd convectie roosters geplaatst te worden om de warmte afgifte van de kachel de kamer in te sturen. Het voordeel van een inbouwhaard is dat er veel mogelijkheden bestaan voor de afwerking. Iedere ombouw van een inbouwhaard is een stukje maatwerk van de installateur, die geheel naar uw wensen aangepast kan worden.

Inzet

Wilt u in uw huidige open haard een nieuwe zuinige en milieuvriendelijke houtkachel plaatsen? Dan is een inzet haard veelal een juiste keuze. Deze haarden worden in de bestaande opening van uw schoorsteen geplaatst en rondom netjes afgewerkt met een lijst.

Hangend

Een hangende houtkachel ziet er niet alleen erg mooi en strak uit, het zorgt ook voor een ruimtelijk effect in de kamer. Het hangend effect zorgt ervoor dat de kamer optisch groter lijkt. De zwevende houtkachel zweeft als het ware boven de vloer. U kunt uiteraard zelf bepalen hoe hoog deze komt te hangen. Het mooiste is natuurlijk als het op dezelfde hoogte hangt van de bank, zodat het vuur op ooghoogte is als u zit. Dit zorgt voor een hele mooie, moderne en strakke uitstraling, vooral als u te maken hebt met een heel hoog plafond. Zo’n hangende houtkachel kan daarmee een echte blikvanger worden in uw interieur.

Houtkachels

Een houtkachel is een kachel, waarin als brandstof hout wordt gestookt. Een houtkachel kan in principe slechts één vertrek verwarmen, maar er zijn ook houtgestookte centrale verwarmingskachels. Een houtkachel geeft stralingswarmte en kan in het geval van een dubbelwandig stalen kachel zorgen voor convectieluchtstromen die het gehele vertrek opwarmen. Een houtkachel heeft een rendement van 50% (oud) tot 80% (modern), veel meer dan een open haard met slechts 10-20%. Moderne kachels hebben een Clean Burning-systeem, waarbij de haard is voorzien van een dubbel verbrandingssysteem, dat tot 90% van de gassen en deeltjes van de rook omzet in warmte. Dit scheelt in de stookkosten, is beter voor het milieu en de ruit blijft goed schoon.

Speksteenkachels

Een speksteenkachel is een warmte accumulerende kachel die is opgebouwd uit speksteen. Omdat deze steensoort een erg hoge warmteopslagcapaciteit heeft, hoeft u deze kachel niet continu te stoken. De stenen blijven na één enkele stookbeurt gemiddeld 14 tot 16 uur lang stralingswarmte afgeven waardoor je met een beperkte hoeveelheid hout een ruimte uiterst efficiënt kunt verwarmen. Daarnaast maken speksteenkachels gebruik van het tegenstroomprincipe. De hete rookgassen verdwijnen niet onmiddellijk in de schoorsteen maar worden eerst door een systeem van kanalen door de kachel geleid. Hierbij geven de rookgassen hun warmte af aan de spekstenen. Alle warmte wordt op deze manier goed benut.

Pelletkachels

Een pelletkachel lijkt een beetje op een houtkachel, alleen worden er pellets gebruikt in plaats van blokken hout. Pellets zijn geperste houtkorrels. Met een pelletkachel kunt één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer. Om het hele huis te verwarmen kunt u een pelletkachel-cv gebruiken die dan aangesloten is op de radiatoren. Het reservoir van de pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden met pellets. Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de plek waar het verbrand wordt. De pelletkachel is aangesloten op een ventilator die de rookgassen en het vrijgekomen fijnstof via een pijp of schoorsteen naar buiten afvoert.

Bij Kacheldealer.nl zijn we zeer terughoudend met de verkoop van pelletkachels omdat de fijnstof uitstoot bij gebruik als hoofdverwarming veel groter blijkt dan gedacht en er daarbij een grote (zeer) droge opslag voor de pellets nodig is.

Buitenhaarden

De aangename warmte van de haard of kachel, maar dan voor buiten. Niets is lekkerder dan genieten van een kachel in de tuin. De zomeravonden worden zo nog aangenamer. Met een mooie buitenhaard wordt uw tuin steeds een verlengstuk van uw woning. Vandaag de dag zijn er voor buiten net zulke mooie en strakke haarden verkrijgbaar als voor binnen.

Kachelfuncties

Straling

Een stralingskachel verspreidt de warmte door straling. Een stralingskachel zorgt daarmee voor een snellere opwarming van een kleiner gebied.

Convectie

Een convectiekachel straalt eveneens warmte uit maar verwarmt, net zoals radiatoren, de ruimte door verspreiding van de opgewarmde omgevingslucht. Hierbij wordt de ruimte geleidelijk en tot in iedere hoek van de ruimte verwarmd.

Accumulatie

Wanneer u een kachel zoekt die geleidelijk zijn warmte afgeeft en ook nog warmte afgeeft wanneer het vuur gedoofd is, is een accumulerende kachel aan te raden. Vaak zijn dit speksteenkachels of kachels die voorzien zijn van een warmtemagazijn. Deze kachels slaan de warmte op in de stenen en geven deze over een langere periode af.

Kachel vermogen

Vermogen

Het rendement geeft de mate van verbranding van het hout aan. Hoe hoger het rendement, hoe efficiënter u stookt. Een houtkachel heeft een rendement van ongeveer 80 %, een pelletkachel tikt 90 % aan. Een haard bereikt nauwelijks een rendement van 20 %.

Met de grootte van de kachel wordt het vermogen bedoeld. Het vermogen geeft aan hoeveel warmte een kachel kan afgeven. Als het vermogen van de kachel te groot is kan er niet voluit worden gestookt waardoor er te veel schadelijke gassen vrijkomen. Een kachel moet ook niet een klein vermogen hebben, omdat de ruimte anders onvoldoende wordt verwarmd. De tabel op deze pagina geeft een indicatie van het benodigde vermogen voor verschillende ruimtes en situaties. Laat echter altijd een specialist een gedegen berekening uitvoeren.

Tabel

Volume kamer (M3) Goed geïsoleerd huis Redelijk geïsoleerd huis Niet geïsoleerd huis

40

4 kW

5 kW

6 kW

60

4,5 kW

5,5 kW

7 kW

80

5,5 kW

6,5 kW

8 kW

120

7 kW

8 kW

10 kW

140

7,5 kW

8,5 kW

n.v.t.

160

8 kW

9,5 kWn.v.t.

Stookadvies

>

Houtsoorten

Om de meest optimale verbranding in uw kachel te realiseren adviseren wij u te stoken met de volgende houtsoorten:


Berkenhout

Beukenhout

Essenhout

Eikenhout

STOOK UW HOUTKACHEL NOOIT MET GEVERFD HOUT, GEÏMPREGNEERD HOUT, SPAANPLAAT OF ANDERE BEWERKTE HOUTSOORTEN! DIT IS NIET ALLEEN SLECHT VOOR HET ROOKKANAAL EN UW HOUTKACHEL MAAR VEROORZAAKT OOK STANKOVERLAST IN UW OMGEVING.

Stook Droog hout

Naast de juiste houtsoort is het vochtgehalte in het hout ook erg belangrijk. Wij adviseren om te stoken met hout met een maximaal vochtpercentage van 15%. Wij kunnen u verwijzen naar verkooppunten van oven-gedroogd haardhout. Maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van hout dat u zelf gekliefd heeft. Dit hout zal minimaal 2 jaar moeten drogen onder de juiste omstandigheden, voordat dit het juiste vochtpercentage heeft. Te vochtig brandhout zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor er schadelijke stoffen vrij komen zoals het gevaarlijke koolmonoxide. Twijfelt u over het vochtpercentage in uw hout? Maak dan gebruik van een vochtmeter.

Uw kachel aansteken

De Zwitserse methode

Jaarlijks ontstaan er landelijk meer dan 2000 schoorsteenbranden. Wij adviseren u hoe u uw houtkachel op een veilige manier aansteekt. Dit doet u onder andere door te stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij u het meest brandbare materiaal bovenaan legt (omgekeerd stoken).

1. Vul de bodem met hout

Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

2. De opbouw

De opbouw – bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dan een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is. Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

3. Aanmaken

Aanmaken – Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

4. Branden

De kachel brand - Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer. Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan.

Wet en milieu

Ecodesign 2022 - Europese wetgeving

In 2022 treedt de Europese EcoDesign richtlijn in werking. Deze EcoDesign richtlijn schrijft onder andere voor aan welke eisen houtkachels, gashaarden en pelletkachels moeten voldoen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde 16 januari 2019 een vervroegde invoering van deze regeling in Nederland aan, namelijk per 1 januari 2020. Kacheldealer.nl is al volledig gereed voor de regels van 2022, we zijn dan ook bijzonder blij met de voorgestelde vervroeging. Bewust en duurzaam stoken past naadloos in de wijze waarop wij al jaren naar kwaliteit, vakmanschap en verantwoordelijkheid kijken. U bent bij Kacheldealer.nl dan ook aan het juiste adres voor een kachel die klaar is voor de toekomst.

Ecolabel

Stap voor stap wordt al toegewerkt naar de strengere regels. Zo is het Ecolabel sinds 1 januari 2018 verplicht voor alle toestellen. Het Ecolabel geeft duidelijk aan hoe zuinig het toestel is. Wanneer de kachel een groen label heeft, weet u dat het een energiezuinige kachel is. In ons assortiment hebben wij alleen haarden en kachels die vallen onder ecoelabel A++, A+, A en B, zoals bijvoorbeeld de modellen van Contura. Deze EcoDesign-ready houtkachels zijn daarmee energiezuinige kachels die volledig voldoen aan de houtkachel wetgeving. Een duurzame keuze!

Rendement

De Europese EcoDesign richtlijn en Energielabeling-richtlijnen moeten voor een enorme reductie van het energieverbruik in Europa zorgen. De EcoDesign richtlijn stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. De labelingwetgeving zorgt voor het labelen, zodat consumenten de producten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken en eenvoudig kiezen voor een energiezuinige kachel. De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn.

Bouwbesluit 2012- Rookkanaal

Het rookkanaal wordt vaak omschreven als de motor van uw verbrandingstoestel. Onafhankelijk of er sprake is van een bestaande schoorsteen, achteraf ingebouwd wordt of in de nieuwbouw voorzien wordt; de schoorsteen dient te zorgen voor een veilige afvoer van de verbrandingsgassen. Daarvoor is het noodzakelijk de schoorsteen en het toestel op elkaar af te stemmen. De noodzakelijke waarden en afmetingen staan vrijwel altijd beschreven in de installatiehandleiding van het verbrandingstoestel, de erkende installateur bij Kacheldealer.nl weet deze op de juiste wijze toe te passen zodat sprake is van een optimale situatie.

De installatie van uw verbrandingstoestel en de schoorsteen dient te voldoen aan de regelgeving in het Bouwbesluit 2012. Deze regelgeving is er op gericht naast een veilige, ook een correct werkende situatie te kunnen waarborgen. Ook is in de, in het Bouwbesluit opgenomen normen en richtlijnen, rekening gehouden met het voorkomen van overlast door eisen te stellen aan toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgassen. Het bepalen van uitmondingsgebieden van de schoorsteen is daar een belangrijk onderdeel van.

Vraag het ons

Ik geef de voorkeur aan:

;
 

Contact

Bedrijfsinformatie

Kacheldealer.nl vof
Keyserswey 73J, 2201CX, Noordwijk, ZH
KvK nr: 73551023
BTW nr: NL859572687B01
06-30388796
info@kacheldealer.nl

Showroom

Keyserswey 73J
2201-CX
Noordwijk
Zuid-Holland
Route

Bereikbaarheid

Telefonisch Bereikbaarvantot
Ma t/m Vr08:0020:00
Za08:0017:00
Showroom Openvantot
Ma t/m Zaop afspraak
Betalen met Ideal, Visa, Mastercard, Paypal of Klarna